Stand van zaken commissie radicalisering

Door Kathleen Krekels op 13 november 2015

Op 27 mei 2015 werd in het Vlaams Parlement een resolutie met 55 aanbevelingen voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering aangenomen. Een half jaar later, op 9 november 2015, werd een gedachtewisseling gehouden met de ministers Liesbeth Homans, Hilde Crevits en Jo Vandeurzen. Het doel van deze bijeenkomst was een stand van zaken te bekomen over de uitvoering van de aanbevelingen en het actieplan deradicalisering.

Ondertussen is er al heel wat gerealiseerd. Minister Liesbeth Homans liet weten dat er een opleiding voor hulpverleners en leerkrachten opgestart is, net als een draaiboek voor lokale besturen en een overlegplatform. Er zijn natuurlijk ook een aantal werkpunten, zeker wat betreft de informatiedoorstroom tussen de eerstelijnswerkers onderling en deze naar andere bevoegde instanties zoals de lokale politie. Er blijkt toch een blijvend wantrouwen te bestaan tegenover elkaar met de angst om de vertrouwelijke band tussen hulpverlener en betrokkene te schaden. Dit mogen we niet onderschatten en dienen we mee te nemen in het verdere proces.

Ook het onderwijs staat voor grote uitdagingen. Door jongeren levensbeschouwing vanuit een intellectueel standpunt te leren benaderen, kan het onderwijs preventief een grote rol spelen. Daarbij is het vak levensbeschouwing van tel. Jongeren leren omgaan met een kritische en open houding ten opzichte van hun eigen levensbeschouwing en die van anderen, is in de huidige multireligieuze context een conditio sine qua non. Elke (levensbeschouwelijke) identiteit is onderworpen aan een wordingsproces waarin de jongere geconfronteerd wordt met moeilijkheden. Die confrontatie is belangrijk in de omgang met diversiteit.

Ik blijf de ontwikkelingen in deze commissie ad hoc nauwlettend opvolgen. 

De tussenkomst van Kathleen Krekels in de commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering:

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is