N-VA neemt het op voor de leerkracht

Door Kathleen Krekels op 5 oktober 2014

De World Teachers' Day, de internationale Dag van de Leerkracht, wordt elk jaar op 5 oktober gevierd. Een prima gelegenheid voor de N-VA om nogmaals haar steun en vertrouwen uit te spreken voor de vele leerkrachten die elke dag opnieuw het beste van zichzelf geven: niet alleen voor de klas, maar steeds vaker ook daarbuiten.

En daar knelt het schoentje helaas. Doorlichtingen, plannen en verslagen allerhande slorpen steeds meer tijd en energie op die leerkrachten veel beter kunnen besteden. In de aanloop naar de Dag van de Leerkracht herhalen de onderwijsspecialisten van de N-VA daarom graag hun oproep om leerkrachten niet te laten bezwijken onder de papierberg (zie foto).

Minder papier, meer lesplezier!
Uit recent onderzoek blijkt dat de meeste leerkrachten hun job nog altijd heel graag doen. Alleen is de administratieve rompslomp er stilaan teveel aan. De N-VA vindt dat leerkrachten zo veel mogelijk tijd moeten kunnen besteden aan het eigenlijke lesgeven, niet aan het bestuderen van voorschriften en het schrijven van rapporten. Leraars renderen pas optimaal voor de klas, bij hun leerlingen, niet in vergaderingen.

Daarom is de N-VA voorstander van een onderwijshervorming die het lesgeven weer centraal stelt en leerkrachten opnieuw helpt focussen op hun kerntaak als lesgever. Aangezien die kerntaak hen naar eigen zeggen de meeste voldoening schenkt, heeft zo’n hervorming uiteindelijk ook het meeste kans op slagen.

Hier kom je alles te weten over de onderwijsvisie van de N-VA. En hier over de hervorming van het Vlaamse onderwijs, die de N-VA mee uitwerkte in de schoot van de vorige Vlaamse Regering.

Voor wie weinig tijd heeft, vat deze infografiek alles nog eens mooi samen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is