Kathleen Krekels bij wie het M-decreet na aan het hart ligt, brengt haar bezorgdheid en deze van de werkvloer over aan Mevr. Crevits, Minister van Onderwijs

Door Kathleen Krekels op 10 december 2014
Vlaams parlementslid K. Krekels stelt vraag over inclusief onderwijs aan Minister Crevits van onderwijs

Naar aanleiding van de programma’s Hautekiet, Koppen, Voor de Dag, De zevende dag en meerdere krantenartikelen waarin de bezorgdheid van de leerkrachten over het inclusief onderwijs en meer bepaald de start van het M-decreet naar boven kwam, heeft Mevr. Krekels aan de minister gevraagd wat ze in de korte periode tot 1 september nog zal ondernemen om deze ongerustheid weg te werken.

Na 15 jaar debatteren over jeugdzorg werd vorig jaar M-decreet goedgekeurd als eerste stap naar een inclusieve maatschappij om aan het VN-verdrag voor gelijke rechten voor personen met een handicap te voldoen.

De bedoeling van dit decreet is om in de mate van het mogelijke zoveel mogelijk kinderen met een beperking die mits de nodige aanpassingen en hulpmiddelen een normaal curriculum kunnen volgen, in het gewoon onderwijs op te nemen.

Uit een onderzoek voor het programma koppen blijkt dat meer dan 50% van de leerkrachten inclusief onderwijs als positief beschouwen voor de samenleving.

Maar de uitgevoerde enquête bij leerkrachten toont anderzijds ook aan dat 80% van leerkrachten inclusief onderwijs in de gegeven omstandigheden (vb. aantal leerlingen in de klas) niet haalbaar vindt en meer dan 70% zegt dat hun school er niet klaar voor is.

Scholen mogen ook zomaar geen kinderen met een beperking weigeren in te schrijven. Zij zullen eerst moeten aantonen dat ze alle redelijke aanpassingen hebben uitgeprobeerd. Toch laat de reportage zien dat Ouders die voor de reportage undercover hun kind met een beperking probeerden in te schrijven werden afgescheept met de reden dat de draagkracht van de school dit niet aankon.

Mevrouw Krekels die voor ze Vlaams parlementslid werd zelf zorgleerkracht was in een school, begrijpt de onrust die er heerst, maar zij is er ook van overtuigd dat de leerkrachten bereid zijn om mits voldoende opleiding en ondersteuning in de klas, inclusief onderwijs een kans te geven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is