Een positieve stap voorwaarts: Het belang van netoverstijgende samenwerking bevestigd door Grondwettelijk Hof

Door Kathleen Krekels op 29 november 2023, over deze onderwerpen: Leerlingenbegeleiding

In een recente uitspraak van het Grondwettelijk Hof werd het beroep van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) tegen het besluit van de Vlaamse Regering met betrekking tot netoverstijgende regionale ondersteuningscellen (N-ROC's) afgewezen. Dit markeert een cruciale erkenning voor het beleid dat streeft naar samenwerking over de netten heen.

Het GO! claimde dat samenwerking hun vrijheid belemmert om het eigen pedagogisch project te bepalen en uit te voeren en aldus artikel 24 van de Grondwet schendt. Het Hof benadrukte echter de legitimiteit van efficiëntiedoelstellingen en de bevorderende rol die deze doelstellingen kunnen hebben voor de eigen vrijheid. Afzonderlijke besturen behouden de vrijheid om te bepalen in hoeverre ze willen samenwerken. Dit staat in schril contrast met een starre interpretatie van samenwerking die eerder belemmerend is voor de onderwijskwaliteit en -vrijheid.

Als pleitbezorger van meer netoverstijgende samenwerking in het onderwijs is Kathleen Krekels verheugd dat het Grondwettelijk Hof deze visie ondersteunt.

“Deze uitspraak benadrukt het belang van samenwerking tussen verschillende onderwijsnetten en markeert een positieve stap naar meer flexibiliteit en ruimte voor samenwerking. Minder naast elkaar opererende eilanden betekent meer onderwijskwaliteit in àlle scholen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is