Begroting 2018

Door Kathleen Krekels op 22 december 2017, over deze onderwerpen: Basisonderwijs, Planlast

Op 20 en 21 december werden in het halfrond van het Vlaams Parlement de besprekingen over de begroting gehouden. Vlaams parlementslid en onderwijscommissaris Kathleen Krekels zoomde tijdens de besprekingen in op drie aspecten: het ondersteuningsmodel en het M-decreet, de zorg voor hoogbegaafden en de ondersteuning voor de directeurs van het basisonderwijs.

Het M-decreet werd afgelopen jaar bijgesteld. Het nettoverlies aan werkingsmiddelen van meer dan een half miljoen euro werd opgevangen door 300 bijkomende ambten. De start van het nieuwe ondersteuningsmodel op 1 september 2017 is niet van een leien dakje gelopen. Het zal dan ook nodig zijn om de evolutie en evaluatie van heel dichtbij op te volgen. “Als gewezen zorgcoördinator kan ik me nog levendig voorstellen hoe het is om de beste zorg voor elke individuele leerling na te streven. Ik wil van dit forum gebruik maken om een pluim te geven aan alle personeelsleden die elke dag opnieuw hun handen uit de mouwen te steken om zorg op maat van elke leerling te bieden.”

Als we het hebben over de zorg van onze leerlingen, mogen we zeker de zorg voor hoogbegaafden niet uit het oog verliezen. Het huidige schoolsysteem biedt amper trajecten voor hoogbegaafde leerlingen, die nochtans een kwetsbare groep vormen.

Onderwijs is er voor onze leerlingen, maar door onze leraren én directies. En het is bij die laatste groep, al zeker in het basisonderwijs, waar een grote vraag naar ondersteuning is! De cijfers liegen niet. Een startende directeur houdt het gemiddeld twee jaar vol. Nochtans hebben schooldirecties een belangrijke impact op de kwaliteit van het onderwijs en hebben we er dus alles bij te winnen om een betere ondersteuning te voorzien en gerichte maatregelen te nemen tegen de planlast.

Bekijk hier de tussenkomst van Kathleen: 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is